חיפוש

פרוטוקול http/2 – היתרונות לשדרוג

אחרי שנים ארוכות שבהן נסמכה התקשורת בין שרתי אינטרנט למחשבי קצה ברחבי העולם על פרוטוקול http/1.1, פיתוח גרסה חדשה לפרוטוקול איפשר לאתרי אינטרנט מודרניים להציג ביצועים משופרים, בלא מעט מימדים.

עם הזמן, הפכו אתרי אינטרנט מאוסף של עמודי תוכן פשוטים, שמכילים בעיקר טקסט ואולי קצת תמונות, למכונות תוכן משומנות, שכוללות סרטונים, אפקטים, שאלונים אינטרקטיביים, תמונות איכותיות ובאופן כללי תוכן עשיר ורב, שיוצר, לצד היתרונות שהוא מעניק ללקוח בקצה, גם לא מעט אתגרים בניהול חכם והוגן של התעבורה, התייחסות לקיבולת העומסים הן של השרת והן של צד הלקוח, ואפשרות לתעדף את תעבורת הרשת בהתאם לצרכים המשתנים.

הפיתוח של פרוטוקול http/2 נועד להשיג מספר מטרות מרכזיות: תמיכה בריבוי חיבורים בין לקוח לשרת, הפחתת התקורה באמצעות כיווץ שדות ההדר, תמיכה בבקרת זרימה על התעבורה, תמיכה ביכולת לבצע תעדוף של טעינת רכיבים בצד הלקוח וניהול שגיאות מתקדם.

בנוסף לכל זאת, הפיתוח של פרוטוקול https/2 היה צריך לשמר את דרכי ההתקשרות של שרתי אינטרנט ודפדפנים בצד הלקוח, ולאפשר, בעת הצורך, גם תמיכה לאחור.

אז מהן התכונות העיקריות שמספק לנו פרוטוקול http/2 על פני אחיו הבוגר? המשיכו לקרוא.

יתרון ראשון: תמיכה בריבוי בקשות במסגרת אותו חיבור

בעוד שפרוטוקול http/1.1 אפשר לצד הלקוח לקבל מענה יחיד מן השרת פר חיבור, ולמעשה דרש קיום חיבור נפרד לכל בקשה שמגיעה מצד הלקוח, פרוטוקול https/2 תומך בטיפול במספר בקשות לקוח במקביל, שמאפשרות טעינה במקביל של אלמנטים שונים בדף.

 

יתרון שני: תמיכה בתעדוף

פרוטוקול http/2 מאפשר לצד הלקוח להגדיר שני מושגים נפרדים ביחס לכל תת מסגרת: עדיפות (מספר שלם בין 1 ל – 256 אשר מגדיר עד כמה טעינת תת המסגרת חשובה ללקוח בשלב זה) ומציין המתייחס לתלות של תת המסגרת בתתי מסגרות אחרות הצפויות בחיבור.

 

יתרון שלישי: בקרת זרימה

כדי להמחיש את הצורך של צד הלקוח בבקרת זרימה ניקח לדוגמה יוזר שצופה בוידאו עשיר ומלא תוכן. כדי להנות משידור איכותי ורציף, נדרשת השקעת משאבים, הן של השרת והן של צד הלקוח, בשידור, עיבוד וטעינה של הוידאו. כעת, נניח שהיוזר בוחר ללחוץ על כפתור ההשהיה של הוידאו ומעוניין דווקא להתמקד בצריכת תוכן אחר. האם יש טעם להמשיך ולטעון את הוידאו באותה רמת עדיפות? סביר להניח שלא.

פרוטוקול http/2 מאפשר לעשות בדיוק את זה: לבצע ניהול חכם יותר של החיבורים ולקבוע מתי חיבור כזה יושהה, ומתי תחודש התעבורה שבו.

 

יתרון רביעי: לאפשר דחיפה של נתונים מן השרת

באופן עקרוני, פרוטוקול http מאפשר תקשורת בין מחשב הלקוח והשרת ביוזמת הלקוח. מבנה השיחה המתקיימת בין שני המחשבים הוא מבנה של בקשה ותגובה: המחשב בקצה מבקש לקבל תוכן של עמוד והשרת שולח לו את התוכן באמצעות שדרים שונים.

פרוטוקול http/2 מאפשר לשרת לשלוח אל מחשב הלקוח תוכן בדחיפה, מבלי שזה ביקש אותו. הפעולה הזאת יעילה במיוחד, כאשר השרת צופה כי הלקוח יבקש בעתיד הקרוב אובייקט תוכן מסוים, ומעוניין לחסוך בתקורה הנוצרת מעצם ההתקשרות והבקשה של מחשב הלקוח.

 

יתרון חמישי: כיווץ הדרים

בכל שדר של http, נוספת תקורה שמטרתה לתאר באמצעות שדות שונים את המידע הנשלח. ככל שהתקורה גדולה יותר ביחס לנתונים עצמם שמועברים, נהוג להחשיב את הפרוטוקול לפרוטוקול בעל ניצולת נמוכה יותר. פרוטוקול http/2 עושה שימוש בשני עקרונות כדי לצמצם את גודל ההדר:

העיקרון הראשון הוא עקרון של קידוד – http/2 עושה שימוש בשיטת האפמן כדי לקודד את ההדר של השדר בצורה מצומצמת.

העיקרון השני הוא הצורך של שני הצדדים, הן השרת והן הלקוח, לנהל סוג של סטייט: אילו הדרים נראו עד עכשיו ומה הם כוללים.

שני העקרונות הללו מאפשרים בפועל את כיווץ ההדר, והפחתת התקורה הנלווית לשדרים השונים.

 

יתרון שישי: אבטחה

שיטת הכיווץ שהייתה נהוגה עד שנת 2012 אפשרה לגורמים זדוניים לתקוף את הפרוטוקול ולבצע חטיפה של הסשנים. אלגוריתם הכיווץ הוחלף ב – Hpack – אלגוריתם ששם דגש רב יותר על אבטחת השדרים ומניעת ההתערבות בהם.

פרוטוקול http/2: היתרונות לשדרוג
שלחו לחבר קישור למאמר, הוא חייב לקרוא אותו!
שלחו לחבר קישור למאמר
הוא חייב לקרוא אותו!
עשהאל דרייר
עשהאל דרייר

מנכ"ל חברת קידום אתרים ואפיליאצייה המונה כ-125 עובדים ומאות לקוחות בפריסה עולמית, מייסד דיגיפארם - חנות אונליין להזמנת תכנים וקישורים עבור אנשי SEO, מייסד רובולינק - אפליקצייה לבדיקת מיקומים חינם לאנדרואיד ולאייפון, מוביל את קבוצת אנשי ה-SEO הגדולה בישראל בפייסבוק ובווטסאפ.

מאמרים נוספים מומלצים לקריאה עבורך:

המדריך המלא להקמת אתרי לידים

בואו נשים את הדברים על השולחן: אין מי מאיתנו שלא מחפש דרכים קלות, יחסית, וחוקיות, כמובן, לייצר כסף. גם אם לא מדובר בהכנסה שניתן להסתמך

כדאי להשקיע ב-SEO בזמן מלחמה?

מדינת ישראל נמצאת במלחמה (נכון להיום – 6.11.23). אני כותב את זה בגוף ראשון כמי שלוקח בה חלק פעיל. אין ספק שמלחמה היא עניין מורכב

בדיקת מהירות אחסון אתרים קלאודוויז
עשהאל דרייר
היי כאן עשהאל ואני רוצה להמליץ לך באופן אישי לפתוח שרת בקלאודוויז ולהנות מאתרים מהירים, תמיכה 24/7 וממשק נוח. אני מאחסן למעלה מ-400 אתרים בעצמי וממליץ בחום ובלב שלם, לאחר מספר שנות ניסיון
תוכנת מעקב הדירוגים הטובה בעולם!
בואו לעקוב אחרי מיקומים של כל אתר, מכל מקום בעולם, כולל הפרדה בין מיקומי דסקטופ ומובייל, תנועה, תיעוד עבודה ואפילו תוכלו לשלוח ללקוחות שלכם לינק לדשבורד שמתעדכן אונליין!
הטבה לגולשי האתר:
14 ימי ניסיון ו-25% הנחה לחודשיים