וורדפרס היא מערכת ניהול התוכן לאתרים הפופולרית ביותר ברשת. הגמישות שלה, העובדה שהיא ידידותית למנועי החיפוש, מערכת ניהול המדיה המוטמעת בתוכה והעובדה שהיא מנוהלת בתצורת קוד פתוח – כל אלו משכו אליה במשך השנים לא רק משתמשים רבים, אלא גם מפתחים רבים, שבנו עבור המערכת תוספים שונים.
תוסף הוא הרחבה של היכולות שמציעה המערכת והוא יכול לבוא לידי ביטוי בעדכון פונקציונליות פנימית מסויימת בניהול האתר, או כווידג'ט שניתן להציג באופן ממשי לגולש באתר.
התוספים השונים המוצעים להתקנה מרחיבים, כאמור, את היכולות של האתר במגוון רחב של תחומים, אולם התקנה לא זהירה של תוספים עלולה לגרום לאיטיות בטעינת האתר ואף לשבש את פעילות האתר, עד להשבתתו.
לכן, לפני שאתם מתעתדים להתקין תוסף וורדפרס כזה או או אחר על מערכת ניהול התוכן של האתר, כדאי שתקחו בחשבון את נקודות ההתייחסות הבאות.
כלל ראשון: לא מתקינים לפני שמגבים
הכלל החשוב ביותר שצריך להקפיד עליו לפני התקנה של תוסף וורדפרס חדש הוא גיבוי סדור למערכת התוכן. וורדפרס מציעה אופרצית גיבוי לפוסטים בבלוג, לעמודים, לתמונות ולקבצי מדיה נוספים. כמו כן, לא יזיק אם תבצעו גם סנאפשוט של השרת הוירטואלי עליו מותקנת מערכת התוכן. גיבוי כזה יסייע לכם לאושש את המערכת בזמן מהיר, במקרה שהתקנת התוסף תגרום לאיזושהי בעיה שלא צפיתם.
כלל שני: בודקים את הדירוג של התוסף
נכון, דירוג של משתמשים הוא לא חזות הכל, וניתן בקלות למניפולציות שונות. אולם, אם אתם מעוניינים להוריד תוסף שיש לו דירוג נמוך באופן יחסי לשאר התוספים שמבצעים את אותה פעולה, כדאי מאוד שתידלק לכם נורה אדומה.
כלל שלישי: בודקים את כמות המדרגים של התוסף
אם כמות המדרגים של התוסף היא קטנה (יחידים או עשרות של מדרגים) – אין שום סיבה להתייחס ברצינות לדירוגים של התוסף וכדאי מאוד יהיה לבדוק את הפונקציונליות שלו וכן חוות דעת על תוספים אלטרנטיביים, טרם התקנת התוסף.
כלל רביעי: בודקים את כמות ההתקנות של התוסף
מן הסתם, ככל שכמות ההתקנות של התוסף גדולה יותר, כך סביר יהיה להניח יותר שהוא פועל בצורה תקינה באופן שוטף. עם זאת, תוסף מאוד פופולרי עלול להיות מטרה פוטנציאלית לגורמים זדוניים, שינסו למצוא חולשות בפיתוח התוסף, מולכן, חשוב יהיה לנקוט במשנה זהירות טרם התקנת תוסף כלשהו, גם אם הוא פופולרי מאוד.
כלל חמישי: בודקים באילו גרסאות וורדפרס תומך התוסף
מדובר בבדיקה קריטית לשמירה על יציבות מערכת ניהול התוכן שלכם. אם לא מצויין במפורש שהתוסף תומך בגרסת הוורדפרס שלכם, חישבו פעמיים לפני התקנה שלו.
כלל שישי: בודקים מיהו היצרן של התוסף
נכון, אין לכם דרך אמיתית להעריך את איכות הקוד שמפתח כל יצרן של תוסף וורדפרס כזה או אחר, אבל אחת הבדיקות שתוכלו לעשות היא להבין האם יצרן התוסף פיתח תוספים נוספים, האם הם פופולריים ומהי רמת שביעות הרצון של מנהלי המערכות שהתקינו אותם.
כלל שביעי: בודקים באיזו תדירות מעודכן התוסף
אחת מן הפרקטיקות הנפוצות בתחום אבטחת המידע היא שחרור תדיר ושוטף של גרסאות תוכנה, אשר בין היתר, מטרתן לתקן חולשות אבטחת מידע שנתגלו במוצר. אם תוסף הוורדפרס שאותו אתם מעוניינים להתקין לא עדכן גרסה מזה חודשים רבים, כדאי מאוד לשקול ברצינות שלא להתקין אותו.
כלל שמיני: בודקים האם מותקן על מערכת הניהול שלכם תוסף דומה
אם על מערכת ניהול התוכן שלכם מותקן תוסף דומה שמבצע את אותה פעילות, אזי התקנה של תוסף אחר עלולה לגרום להתנגשות של שני התוספים, לפגיעה בפונקציונליות של התוספים ולאיטיות בפעולת המערכת. לכן, הקפידו שעבור משימה מסויימת שאתם מעוניינים לבצע יותקן תוסף אחד בלבד (ואם אפשר לבצע אותה בלי תוסף – הרבה יותר טוב).
לסיכום
תוספים שונים המפותחים למערכת ניהול התוכן וורדפרס מאפשרים למנהל האתר להרחיב את הפונקציונליות של האתר ולהקל עליו בביצוע משימות שונות. עם זאת, בהתקנה של תוספים שונים קיימים גם לא מעט סיכונים ובהם סיכוני אבטחת מידע, סיכונים הקשורים ביציבות המערכת ועוד. לכן, טרם התקנת תוסף וורדפרס, חשוב יהיה להקפיד על כללי הברזל שפורטו במאמר.
בהחלט. גיבוי האתר בטרם התקנת תוסף יכולה לסייע במקרה שמשהו משתבש בעקבות ההתקנה.
כן. נסו להימנע מלהתקין תוספים בעלי דירוג נמוך, אך זכרו גם שדירוג גבוה של התוסף אינו מבטיח כי הוא עובד בצורה תקינה.
כמות מדרגים גבוהה של התוסף יכולה להצביע על אמינות הדירוג, ודאי שהרבה יותר מתוספים עם מיעוט של מדרגים.
כמובן. זוהי בדיקה הכרחית על מנת לוודא שהתוסף יפעל באופן תקין.